Jesenska underground sezona u Zagrebu snažno se nastavila koncertom u Vintageu, prvi put u organizaciji Superval+ čiji je cilj pružiti mladim bendovima iz Hrvatske priliku da nastupaju u inozemstvu, a inozemnim bendovima mogućnost da dožive iskustvo Supervala u Hrvatskoj, ovaj put u suradnji sa Špil ligom Kina Šiške. Tako smo 1.11. osim u zagrebačkim bendovima Linija 109 i Smrdljivi Martini, imali priliku prisustvovati i ljubljanskom Špil ligni, pobjednicima 10. natjecanja bendova srednjoškolskog uzrasta Špil lige.

Od koncertnih hala dostupnih mladim alt bendovima Vintage je lako među favoritima. S odličnim ozvučenjem, većom pozornicom i koncertnim prostorom pa i faktorom da se radi o jednom od najpopularnijih alternativnih klubova oduvijek je bio odličan izbor Supervala za suradnju.
Otvaranje događaja palo je na Liniju 109 koji čine vokalistica i ritam gitaristica Sara Vorberger, gitaristica Jelena Jurić, basistica Zana Bubica i bubnjarka Lucija Pranjić. Radi se o zagrebačkom alt rock sastavu s obilježjima girl punka. Početak je bio snažniji, svirale su se već poznate pjesme poput Siloslovlja i NPC, a kako je set lista napredovala našle su se tu i laganije pjesme koje vuku na soft rock. Izbor da se nove pjesme koje se nalaze medu laganijima izvode posljednje je upitan, nove je stvari sigurnije ostaviti za početak ili sredinu i razmahati se pred kraj, no cjelokupni performans pružio je dobro otvorenje večeri.

Večer su nastavili Špil ligni, sastav osnovan iz šale u svrhu sudjelovanja na slovenskom natjecanju Špil liga. Instrumentalnu podlogu čine jazzeri; gitarist Oskar Kacin i bubnjar Martin Jocif iz konzervatorija te klavijaturist Miha Rajterič i basist Martin Vasle s muzičke akademije dok vokalisti Veronika Vesel, Neža Stopar i Peter Pongrač repaju. Ova je trojka bila neopisivo zabavna i publika je njihov energični nastup dobro prihvatila, dok je jazz podloga kvalitetnih muzičara dobro zaokružila nastup te mu dala specifičan karakter. Bilo je tu mnogo jammanja i freestyleanja, jasno je da su se i sami izvođači dobro proveli a jedan od nezaboravnih momenata došao je kad su reperi pozvali člana publike da im se pridruži u freestyleu. Jezična barijera otežavala je razumijevanje tekstova, no poznate fraze poput ADHD i Ide Gas centrirale su pjesme i pomogle sve usidriti. Šale između pjesama djelovale su usiljeno, kao prisan odnos radijskih voditelja i taj je pokušaj duhovitosti bio jednako uspješan kao pokušaji Smrdljivih Martina da komentiraju hrvatsku političku zbilju, ali djelovao je simpatično. Bendu također fali i doza žestine bez koje sveukupni nastup djeluje jednolično. Unatoč primjedbama, sa Špil ligni na pozornici bilo je gotovo nemoguće skinuti osmjeh s lica. Došli su s namjerom da svima pruže dobar provod i u tome uspjeli.

Finale večeri bili su Smrdljivi Martini, zvijezde Supervala. Također nastali iz šale, postali su uspješni tako da ozbiljno rade bez da se ozbiljno shvaćaju. Bend čine Lovro Urlić kao gitarist i vokalist, Noa Klemenčić na basu i Nikola Andrašić na bubnjevima. Sredinom koncerta kao gitarist se priključio i Zvonimir Curiš, inače producent mnogim Superval bendovima. Njihove su pjesme jednostavne, duhovite i često parodiraju razne teme i žanrove: Pjesma Smrdljivi Martini je obrada 21st century schizoid band King Crimsona na hrvatskom i tekstom podsjeća na Male leteće medvjediće dok je pjesma Sve je propalo slobodni prijevod My way u verziji Sida Viciousa. Tu su i Nirvana koja počinje kao Smells like Teen Spirit, Grad koji parodira bezbrojne lokal patriotske pjesme i nova pjesma Pršut i smokve koja neodoljivo podsjeća na Daleku obalu samo s punk dionicom i smislom za humor. Pjesme s političkim tekstovima kao Dani moje mladosti, Ničija zemlja i Filozofija djeluju prvoloptaški, fali im doza suptilnosti i promišljenosti koja bi ih razlikovala od mišljenja barba Ante iz konobe ili lažne pankerske apolitičnosti u kojoj je cilj biti svoj, autentičan(onako kako svi i rade). U samoj izvedbi bend je zvučao pomalo neujednačeno, kao da članovi nikako nisu mogli skupa profunkcionirati. Srećom je svaki od njih sam po sebi kvalitetan muzičar, a Lovro Urlić karizmatičan frontmen, izgledom i nastupom uspio je začarati publliku i držati njihovu pažnju. Tako je ova kaotičnost imala svoj šarm te se zabavna atmosfera koju su Smrdljivi Martini uspostavili držala do samog kraja, kad je tijekom pjesme Dilema Urlić dvaput sišao među publiku – prvo u pogu a onda pjevati refren.

Prvo izdanje Superval+ uspjelo je na miran blagdan skupiti značajnu publiku, predstaviti novi sastav zagrebačkoj alt sceni i svim uključenima pružiti šansu za sklapanje privatnih i profesionalnih odnosa. Uspješno promicanje suradnje s muzičarima iz drugih zemalja mimo konvencionalne muzičke industrije je hvalevrijedan cilj koji su organizatori čini se, sposobni provesti. Planirani su daljnji događaji programa Superval+, a svi koji su radili na organizaciji ovog mogu si dati ocjenu odličan prije nego što opet prionu na posao u stvaranju ove uspješne priče.

Martin Petrinović

Članak koji je napisala Dorotea Kurelja pročitajte na RAVNO DO DNA.

Foto: Tomislav Sporiš